Het Eerste Paradijs

– Hij en Zij. Een eeuwige romance? – 

Toen wij ontwaakten in ons mens-zijn was dat in een Paradijs. Een plaats van harmonie, vol van harmonie, een rijkdom van planten, bomen en dieren. Alles was alleen maar mooi. We waren sterk en oergezond. 

Wie wij waren? Wij waren Adam en Eva. Het verhaal gaat dat we gelukkig en onschuldig waren. Maar er was één mogelijk probleem. We mochten niet van de Boom van Kennis van Goed en Kwaad eten want dan zouden we onze onschuld en daarmee ons geluk verliezen. 

Oké. Maar ja, je bent benieuwd als vrouw. Adam had dat niet, mannen zijn altijd al in andere dingen geïnteresseerd dan wij vrouwen. Het laat je dan toch niet los. 

En op een dag zat ik weer bij die boom te filosoferen, kwam er een slang voorbij. We begonnen een praatje. Ja in die tijd konden we nog met elk dier communiceren. Dat is later helemaal in het slop geraakt, maar ik hoor dat er over een revival gefluisterd wordt. Omdat ik zo aan het filosoferen was vroeg ik die slang: ‘Wat doen slangen hier eigenlijk?’ Zij waren hier veel langer dan ik dus zij – ja het was een zij – zal meer weten, dacht ik. Ze zei dat slangen staan voor evolutie, de kracht van evolutie. Tussen haakjes, Darwin kreeg zijn idee van evolutie ook van ons. We moesten wel hard fluisteren. 

Ik vroeg natuurlijk wat dat was evolutie. Ze vertelde dat sinds de schepping van de aarde er steeds iets nieuws ontwaakt en dat zij kan vertellen wat de volgende ontwaking is. Ik hing aan haar lippen. Ze vertelde hoe God zich verborgen had in zijn schepping. In de Bijbel zeggen ze het als: ‘God heeft de mens in zijn (even)beeld geschapen’. En door zich te verbergen kan de schepping op zoek gaan naar zichzelf. Die zoektocht noemen we het avontuur van evolutie, het avontuur van ontwakend bewust-zijn, de vreugde van het leven. 

‘En ik kan je daar alles over vertellen, Eva’. Ik kon niet wachten het te horen.
Ze zei dat er twee wegen waren naar het nieuwe, het volgende ontwaken. De lange weg van gemak en de korte weg die zwaar en moeilijk is. 

‘Hoe moeilijk?’ vroeg ik. ‘Heel, heel, heel moeilijk’, was haar antwoord. En opeens voelde ik een vlammetje in mijn hart en ik wist het: ik kies voor de korte snelle weg.
‘Weet je het zeker?’ vroeg ze. ‘Nu is alles blijheid en vreugde en zo blijft het ook op de lange weg. De korte weg is er één van pijn en lijden, één van eenzaamheid en vertwijfeling, één van angst en geweld, voortijdige dood. Heb je dat er voor over?’ 

Ik wist het niet, maar ik wist één ding zeker: dit vlammetje wil ik houden, dit vlammetje is de waarheid.
‘Goed’ zei ze, ‘ik zal je helpen op weg te gaan, maar voor je de weg kan gaan moet je een groot offer brengen. Het offer van je ziel. Je moet je ziel aan mij in bewaring geven (in de Bijbel schreven ze later ‘verkopen’). Daardoor zul je vergeten wie je bent en zal je alles wat je tegenkomt moeten overwinnen om je ziel te kunnen terugvinden. De korte weg loopt dwars door het Kwaad, de Leugen.1 Het is het kwaad dat je moet overwinnen om je zelf, je ziel terug te kunnen vinden. En dat kwaad heeft zoveel kanten, zoveel verleidingen dat je het niet alleen buiten je moet bevechten maar ook in je. Je zult het kwaad moeten worden om het te kunnen overwinnen. Het is een ongelooflijke taak. Weet je het nog steeds zeker?’
En ik zei: ‘zeg me hoe ik moet beginnen?’
‘Eet de appel van de Boom van Kennis van Goed en Kwaad en je zult je ziel ‘verliezen’ aan mij, ik zal hem voor je verbergen en je avontuur begint’. 

En zo nam ik de fenomenale beslissing de korte weg te gaan naar de volgende ontwaking en nam de hap. 

Even later kwam Adam langs en vroeg: ‘Hé je zit toch niet te eten van de verboden vrucht?’ ‘Nee, natuurlijk niet, stommie, zoiets zou ik toch niet doen? Zo ben ik toch niet. Deze lijkt er alleen een beetje op. Maar hij is wat zurig. Daar hou jij niet van. Kijk daar eens, daar hangt zo’n gele vrucht die aapjes lekker vinden, zal jij ook heel lekker vinden.’ En het is nog steeds zo, mannen vinden bananen lekker. 

En zo heb ik hem en alle mannen veel ellende bespaard. Ik heb hem gestimuleerd zijn verstand te ontwikkelen, hem aangemoedigd uitvindingen te doen2, hem naar buiten gestuurd voor het avontuur van jagen, en hem vooral weggehouden bij zijn gevoel. Zo kon hij emotioneel op mij steunen en kon ik goed voor hem zorgen. 

En ik, ik ging mijn gevoel in, de strijd aan met het kwaad. Veel mannen zien vrouwen nog steeds als het kwaad, de vertegenwoordiging van het kwaad. 

Zou ons gevecht in deze tijd ten einde kunnen komen, zullen wij de overwinning kunnen bewerkstelligen, zullen wij de triomf trompet kunnen laten blazen? Is de Nieuwe Tijd, het begin van een Nieuw Paradijs? Zullen wij nu onze Ziel terug kunnen vinden?3 

Voetnoten:

 1. Toen wij het boek schreven waren we een beetje bang om het woord Leugen te gebruiken. Het was een tijd dat je niemand mocht beschuldigen van liegen en een leugenaar noemen, want dat was een doodzonde. Echter, binnen een jaar was Liegen doorgedrongen en geaccepteerd in de politiek en werd fact-checking populair en nodig. ↩︎
 2. Uitvindingen, vooral technologische uitvindingen, staan op het punt onze samenleving een nieuw aanzicht te geven. Kunstmatige Intelligentie (AI) begint door te dringen in alle facetten van ons leven. Crispr Cas (gene editing) gaat de farmaceutische industrie transformeren en daarmee de toekomst van aandoeningen en onze gezondheid. Een universeel basisinkomen gaat de ongelijkheid in onze samenleving grotendeels teniet doen. Het onderwijs van onze kinderen en kleinkinderen staat op het punt om vanaf de start hervormd te worden. Zon- en windenergie nemen supersnel de plaats in van fossiele brandstoffen, terwijl de grootste innovatie kernfusie meer dichterbij is dan wij beseffen.
  ↩︎
 3. Het kwaad, in de vorm van rechtsradicalisme, discriminatie, antisemitisme, onverdraagzaamheid en dictators, is in deze tijd een zegetocht aan het maken en grote groepen vallen voor de verleidingen van zulk kwaad. Tegelijkertijd nemen grote groepen burgers het heft in eigen hand om te proberen tegenkrachten te mobiliseren om de ons bedreigende rampen te keren en te voorkomen. ↩︎

Lees alle hoofstukken

I. ONS BOEK

 1. Het Eerste Paradijs
  - Hij en Zij. Een eeuwige romance? -
 2. De Geboorte van de Nieuwe Vrouw
  - de onzekerheid voorbij -
 3. Vrijheid van Nu
  - bevrijding uit de constructie ‘ik’? -
 4. De Twijfel van Onzekerheid
  - uw naam is vrouw -
 5. Spelen op de Bierkaai
  - de laatste snik voor het avontuur -
 6. Het Grote Gelijk
  - buigen, buigen, buigen... of barsten -
 7. Falen – altijd weer dat falen! 
  - wij zijn de scheppers en verantwoordelijk voor onze schepping -
 8. Anders hoor je er niet meer bij!
  - de geboorte van het individu -
 9. We willen allemaal bedrogen worden
  - het avontuur roept ons -
 10. De eenzaamheid overwinnen?
  - onze beste vriendin omarmen -
 11. De bijzondere eenzaamheid van de zwangere vrouw
  - het mooiste geheim -
 12. Als de tranen op zijn zie je: je bent niet alleen
  - verlossing uit de val? -
 13. De vele, vele kanten van de vrouw
  - het geheim achter kletsen -
 14. Geven, geven, geven
  - kunnen wij vrouwen vrede brengen? -
 15. Hebben wij vrouwen vrije keuze?
  - alleen in het positieve -
 16. De onderdanige Vrouw
  - en de onbeschikte man -
 17. Vrouwenlogica – een inleiding
  - is er een toekomst voor mannenlogica? -
 18. Vrouwenlogica – een uitleiding
  - een regelarm Nederland -
 19. Mannenlogica
  - alles wat wij niet snappen bestaat niet -
 20. Ach, die mannen
  - vrouwen leren kennen is niet te doen -
 21. Van uiterlijk naar innerlijk
  - het grootste avontuur op aarde -
 22. Gevoel, gevoel, gevoel.... en emotie
  - contact met het Geheel -
 23. De Ware Vrouw als zich zelf
  - alleen zonder te vergelijken kun je je zelf -
 24. Het Geluk van de Ware Vrouw
  - alleen geluk wat je afdwingt is niet vluchtig -
 25. De Rechtvaardige Wereld van de Ware Vrouw 
  - de transformatie van een onrechtvaardige wereld -
 26. De Ware Vrouw en de economie
  - oplossingen voor onoplosbare problemen -
 27. De Wetenschap van Leven van de Ware Vrouw
  - het nieuwe voorspellen -
 28. Het Grote Waarom van het Leven
  - de vrije wil in het goede -
 29. Het Vertrouwen van de Ware Vrouw
  - vertrouwen in de toekomst, niet in het verleden - 
 30. De Ware Man
  - de ontsloten man -
 31. De Fantasie van een Kind
  - hoeveel gebroken harten ken jij? -
 32. De Geboorte van het Ware Kind  
  - vrijheid is de sleutel tot geluk -
 33. De Wereld in Vogelvlucht door de Ware Vrouw 
  - de reis naar het Geheel -
 34. Eilanden van de Ware Vrouw 
  - het ware leven gevoel -
 35. Het Grote Voorbeeld... 
  - een Deltaplan van waarden -
 36. Het grote verlangen van de vrouw
  - jij bent je beste vriendin -
 37. Klop, klop, klop... 
  - de romantiek van het universum -